Wanneer een vacature docent Nederlands voor de klas staat wil hij altijd het beste voor zijn leerlingen. De kans is dan ook groot dat je dit op allerlei manieren probeert. Maar er kan altijd iets beter, bijvoorbeeld het lesmateriaal. Daarom geven wij in deze blog een aantal tips voor docenten. 

Lesmateriaal

Gebruik zoveel mogelijk verschillende manieren om leerlingen bij de les te betrekken. De methode die gebruikt wordt, vormt meestal alleen de basis van de les. Het is slim om verschillende uitgeverijen langs te gaan om te zien welke producten ze hebben. Kijk dan welke het best bij jouw onderwijsvorm past. Daarnaast kun je bijvoorbeeld video’s en digitale presentaties gebruiken of wat dacht je van een quiz? Wat ook een leuk idee is om een activerende opdracht buiten het leslokaal te voorzien.

Gebruik humor, maar zorg ook voor orde

Het is belangrijk om humor te gebruiken tijdens je lessen. Wanneer de klas rumoerig is, is het belangrijk om niet meteen met een straf te dreigen. Wanneer je dit wel meteen doet, zullen de leerlingen je een minder leuke docent vinden. Maar het is toch belangrijk om consequent te zijn in het hanteren van regels, zoals met deadlines en te laat komen. Wees liever streng dan onvoorspelbaar. 

Ken het leerlingenwereldje 

Het is heel belangrijk om jezelf aan te sluiten bij de wereld van de leerlingen. Het ene vak of onderwerp is hier beter voor dan het andere, maar toch is dit altijd mogelijk. Geef zoveel mogelijk hedendaagse en actuele voorbeelden en maak het waar mogelijk zo nu en dan zelfs even persoonlijk. Wat is de connectie tussen de lesstof en de toekomst van de leerlingen? 

Uitleg geven

Het maakt niet uit hoe vaak je iets uitlegt, er zullen altijd nog leerlingen zijn die de lesstof niet begrijpen. Je geduld kan je best op de proef worden gesteld, maar blijf geduldig en geeft de leerlingen die het nodig hebben altijd extra uitleg. Dit kan gelden voor tijdens de les, maar ook na de les.