Na jaren trouwe dienst werken in de drukkerij heeft de baas opeens slecht nieuws. We moeten je laten gaan. Van snijder, drukker tot accountmanager. De drukkerij is tegenwoordig een moeilijke business waar veel minder geld in rond gaat dan voorheen. Ben je onterecht ontslagen? Schakel dan het juridisch centrum in. Bespreek je rechten en bekijk of je terecht bent ontslagen of dat het eigenlijk niet helemaal zuiver is. Dit zijn de meest voorkomende redenen van ontslag in de drukkerij:

Bezuinigen

Vroeger ging er veel geld om in de drukkerij. Het waren gouden tijden. Drukken was een ambacht waar met respect naar gekeken werd. Tegenwoordig zijn thuisprinters steeds beter en beter geworden en gaat steeds meer marketing over op digitaal. Geen flyers meer, marketingfolders, papieren campagnes, noem maar op. Daarnaast worden businesskaartjes en “simpel” drukwerk uitbesteed aan de grote jongens die standaard designs printen. Er zit geen ziel meer in de drukkerij. Sinds de economische crisis van 2008 zijn drukkerijen met bosjes omgevallen. 

Diefstal

Tja, dat is gewoon niet handig en wanneer bewezen kan worden dat je hebt gestolen, dan zal dit in elk bedrijf reden zijn tot ontslag. Verrassend vaak komt dit voor in bedrijven, zo ook dus in de drukkerij.

Niet goed presteren

Dit is een lastige kwestie, omdat het erg subjectief is. Een werkgever moet meerdere malen op papier hebben staan, bijvoorbeeld bij evaluaties, dat je niet bekwaam je werkzaamheden kunt uitvoeren. Een erg lastige dus voor de werkgever. Je kunt in Nederland niet zo snel zomaar ontslagen worden als je je werk niet goed doet (tenzij je veel schade maakt natuurlijk). Toch komt dit vaak voor in de drukkerij.

Ongeoorloofd gedrag

Ga je je boekje te buiten? Zeg maar dag tegen je baan. Dit is vaak bijvoorbeeld seksuele intimidatie, alcohol en drugsgebruik, of geweld en bedreiging. Dit soort gedrag of gebruik hoort niet thuis op de werkvloer (en vaak ook niet buiten de werkvloer). Veel mensen worden ontslagen vanwege deze persoonlijke redenen.