Veel mensen beseffen en waarderen niet het proces dat aan een poster, verkoopdisplay of magazine vooraf gaat. We raden aan om eens een keertje een kijkje te nemen bij een drukkerij, het is namelijk erg indrukwekkend om de grote machines aan het werk te zien. In deze blog geven we een korte geschiedenisles van hoe drukken is ontstaan en wat er nu mogelijk is.

Geschiedenis van de drukpers

De drukpers is een zeer belangrijke uitvinding geweest in de verdere evolutie van de mens. Voorheen werden boeken met de hand geschreven en was de productie dus uitermate langzaam. Het gevolg was dat er bijna geen boeken in omloop waren. Mensen hadden dus niet de mogelijkheid om kennis te delen en te vergaren via geschrift. De oudste drukpers stamt uit 1050 en werd uitgevonden in China. De eerste Europese drukpers ontstond in 1350 in Oostenrijk. Met loden letters kon je op een houten machine woorden samenvoegen en dit op papier printen. Dit is alsnog een arbeidsintensief proces, maar men zag een extreme toename in het aantal geschriften dat geproduceerd werd. Opeens hadden meer mensen toegang tot de Bijbel en leerboeken, en ontstond de krant. 

Grote machines

Tegenwoordig is de ambacht dusdanig ontwikkeld dat we gebruik maken van nieuwe technologieën om in een razend tempo inkt en verf te drukken. In een drukkerij vind je verschillende indrukwekkende machines, die allemaal een specialisatie hebben. Van het drukken zelf tot het maken van de stansen. We kunnen nu enorm creatief zijn met papier, zodat we mooie verkoopdisplays kunnen maken en de meest unieke visitekaartjes kunnen creëren. Het is erg indrukwekkend om het proces in actie te zien. We hebben in de introductie geopperd om een drukkerij te bezoeken, maar nu we het daar toch over hebben: ga ook eens bij een hoonbedrijf langs. Honen is een techniek die gebruikt wordt om extreem dikke en grote buizen te maken voor industriële doeleinden. Een proces dat heel nauwkeurig is, net zoals bij drukkerijen.
Nu je een beter beeld hebt van het ambt van de drukker, raden we aan om de volgende keer dat je een heel uniek boek ziet, dat gebruikmaakt van speciaal papier, kleuren en afwerkingen, om eens stil te gaan staan bij wat er allemaal aan vooraf gaat.