Wanneer je een merknaam wilt aanvragen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog hebben we het over deze dingen. Zo komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is een merk? Een merknaam registreren en de regels voor bij het aanvragen.

Wat is een merk?

Veel mensen denken dat een merk hetzelfde is als de handelsnaam van een onderneming. Dit klopt alleen niet. Een merk is namelijk de naam van een product of dienst. Soms zijn de namen wel bijna hetzelfde. Zo is het merk “Coca-Cola” van het bedrijf “The Coca-Cola Company”. 

Merknaam registreren

Je kunt een merknaam registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Wanneer je hier een merknaam registreert, is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag niemand dan dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken, dit geldt ook voor je logo. Op deze manier kan je jouw naam en logo uitprinten op folders, flyers, posters en ander promotiemateriaal zonder dat iemand jouw naam of logo kan stelen of gebruiken. Wanneer je toch merkt dat iemand je logo en/of merknaam gebruikt, kan je hier juridische stappen tegen ondernemen. Zonder merkregistratie kun je geen exclusieve rechten krijgen op het logo en naam. Een merknaam is tien jaar geldig. 

Regels aanvragen

Wanneer je een merknaam wilt aanvragen zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden, deze regels zijn anders dan bij het aanvragen van een handelsnaam. Een merknaam mag je alleen registreren wanneer deze onderscheidend is. Hiermee wordt bedoeld dat het niet de kenmerken van je diensten en/of producten mag beschrijven. Ook mag de merknaam niet misleidend zijn, dit wil zeggen dat je geen fruitnaam mag gebruiken wanneer het om groenten gaat. Een soortnaam mag ook niet, dit wil zeggen dat je de naam aardappel niet mag gebruiken wanneer het om een groentemerk gaat.