Als je op zoek bent naar een vacature procesoperator, dan wil je eerst weten wat exact jouw taak inhoudt. Simpel gezegd is een procesoperator betrokken bij alle stadia van een productieproces. De rol vereist dat personen strikte interne protocollen en standaard operationele procedures opvolgen, zodat alles vlekkeloos en volgens de regeltjes verloopt. Waar moet je hierbij aan denken? Wij zetten het voor je op een rij.

Grote verantwoordelijkheid voor procesoperator

Er is een grote mate van verantwoordelijkheid gegeven aan procesoperators. Alles wat afwijkt van de normale procedures kan ernstige gevolgen hebben, wat kan leiden tot mogelijk onveilige defecte producten en dus vernietiging van jouw opgeleverde producten.

Een procestechnicus is doorgaans verantwoordelijk voor één specifieke stap in het productieproces. Het is hun taak om dit proces tot in detail te kennen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het identificeren van wanneer het proces afwijkt van de norm en voor het nemen van maatregelen om het te corrigeren of om senior medewerkers te betrekken als zij niet in staat zijn om het probleem te corrigeren. Procesoperators zijn ook verantwoordelijk voor het in goede staat houden van de apparatuur – dit omvat regelmatige inspectie, reiniging, service en onderhoud. Het is hierbij ook mogelijk dat ze dit uitbesteden, maar ze zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de eindcheck.

Documenteren en rapporteren van processen

Een belangrijk kenmerk van de rol is het bijhouden van nauwkeurige en duidelijke documentatie die aantoont dat deze processen worden uitgevoerd in overeenstemming met zowel interne als externe regelgeving. Het is belangrijk dat de procedures worden gevolgd, maar het is ook belangrijk dat kan worden aangetoond en bewezen dat de procedures zijn gevolgd. Een procesoperator kan ook verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van gegevens uit zijn proces en het rapporteren daarvan aan senior medewerkers.

Hoe word je een procestechnicus?

De meeste functies als procesoperator kun je al met een mbo 2 diploma vervullen. Vanaf daar kun je op basis van ervaring doorgroeien naar functies waar je nog meer verantwoordelijkheden krijgt. Idealiter beschik je over een VAPRO-vakopleiding, die weer in verschillende klasses is verdeeld:  

  • VAPRO basisoperator
  • VAPRO A
  • VAPRO B
  • VAPRO C
  • VAPRO D

Nieuwsgierig geworden naar deze functie? Op deze website vind je een groot aanbod procesoperator vacatures.