Drukkerij wb

Het belang van het digitaliseren van oude documenten

OCR software

Het belang van het digitaliseren van oude documenten

Geplaatst op

De geschiedenis wordt onderverdeeld in twee categorieën: prehistorie en historie. Het verschil tussen beide is dat prehistorie de geschiedenis is vóór de uitvinding van het schrift en historie de periode is na de uitvinding van het schrift. Dit lijkt misschien een arbitraire scheidingslijn, maar het is een erg belangrijke.

Een relatieve blik in het verleden

Het bijzondere aan het geschreven woord, is dat het in de geschiedenis altijd is opgeschreven door een persoon. Dit betekent dat elk gekozen woord in het geschreven document weloverwogen is. Het biedt ons dus niet alleen de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het verleden, maar ook om te achterhalen hoe de schrijver hiernaar keek en hoe hij of zij de ontwikkelingen uit die tijd heeft ervaren.

Preservering

Preservering betekent eigenlijk het conserveren van iets ten behoeve van de toekomst. Boeken of papieren met geschriften zijn kwetsbaar voor de toorn des tijds. Een brand kan ervoor zorgen dat complete bundels aan in het verleden verworven informatie verloren gaan. Een sprekend voorbeeld hiervan is de vernietiging van de bibliotheek van Alexandrië. In haar tijd was het de grootste en meest complete bibliotheek van het Middellandse-zeegebied. De bibliotheek bestaat niet meer en omtrent de verwoesting hiervan bestaan nog vele mythen en mysteriën.

Informatievoorziening

Het digitaliseren van oudere documenten geeft nieuwe technologieën de mogelijkheid om de teksten te indexeren en om te zetten naar niet alleen een leesbaar bestand, maar ook een bestand waarin gezocht kan worden. Het bladeren door eeuwenoude en fragiele pagina’s is hierdoor niet meer een tijdrovende, secure en stressvolle aangelegenheid meer, maar een simpele CTRL+F actie die elke leek kan uitvoeren.

Er zijn verschillende vormen van digitalisering. Eén van de meest succesvolle manieren om oude documenten te digitaliseren is door middel van OCR software. Dit maakt niet alleen een fantastische scan, maar corrigeert de scan ook direct op verschillende onderdelen zoals wanneer de pagina verbogen is of wanneer de scan niet recht is.

Gerelateerde berichten

pakket versturen buitenland

Je webshop internationaal maken: hoe doe je dat?

Een bedrijf beginnen is een toffe manier om je inkomen te verzorgen. We noemen dat natuurlijk omzet en winst. Deze kun je vergroten wanneer je een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden