Klimaat is iets waar we veel over horen de laatste tijd, en de statistieken over dit onderwerp zijn verontrustend. Onderzoek naar klimaatverandering toont aan dat dankzij de mens, de temperatuur in de toekomst zou kunnen stijgen naar een kritiek niveau dat het onmogelijk maakt om te kunnen overleven. Dit is bijvoorbeeld een reden waarom er mensen zijn die hun kleren uitrekken in het parlement en waarom schoolkinderen in staking gaan. Maar het is soms best lastig, ondertussen worden we gebombardeerd met enge verhalen over klimaatverandering en dat we onze manier van leven moeten aanpassen. Maar hoe kan je dat nou eigenlijk doen? Hoe kan je zelf gemakkelijk klimaatbewuster gaan leven? Lees het in deze blog met betrekking tot shoppen en eten.  

Mode

Ga vintage: Doe dingen als tweedehands en vintage shoppen en ga naar je lokale liefdadigheidswinkel. Je kunt ook kopen op sites zoals eBay en Depop. Tweedehands of vintage shoppen heeft als voordeel dat je uitstoot vermindert, omdat er geen nieuwe kleding in een fabriek geproduceerd hoeft te worden.  

Koop minder: Als je dat kunt, is niet of minder winkelen een hele goede manier om het klimaat te helpen. Omarm wat je al bezit en wat er al in je garderobe hangt. Er is een mooie zin die je vaak hoort: ‘Loved clothes last.’

Zoek naar milieuvriendelijke materialen: Kijk of je kleding kan vinden die is gemaakt van organisch materiaal – ga voor katoen in plaats van polyester. Ze voelen niet alleen een stuk beter als je ze draagt, maar bevatten ook geen microvezels die uiteindelijk in onze zeeën komen tijdens het wassen.

Leer om het zelf te doen: Het is niet moeilijk om te leren om zelf een gaatje in je broek te naaien. Of als je een broek hebt met gaten erin, en er zitten na een tijdje te veel gaten in, dan kun je de pijpen er vanaf knippen en gebruiken als korte broek. Hier kun je creatief in zijn. Meestal is ‘kapotte’ kleding nog makkelijk bruikbaar en mooi.

Voedsel

Overweeg een meer plantaardig dieet: Je hoeft niet perse vegetarisch of veganistisch te worden om klimaatbewuster te leven. Maar het is al wel vrij makkelijk om je dieet zo aan te passen dat je vleesconsumptie minder naar misschien één of twee keer per week gaat.

Eet zo lokaal mogelijk: Als je sojabonen eet die vanuit China worden verscheept of bananen die uit Colombia zijn overgevlogen, is dat niet zo duurzaam dan wanneer je appels uit Leeuwarden eet. Als je lokale boeren wilt steunen terwijl je duurzamer eet, kun je het beste lokaal inkopen doen.

Eet zo seizoensgebonden mogelijk: Als je aardappelen uit Nederland eet in een periode waarin ze niet geoogst worden, betekent dit helaas dat hiervoor broeikassen nodig zijn geweest. Broeikassen verbruiken veel middelen om het juiste klimaat na te bootsen die groente of vrucht nodig hebben. Door zoveel mogelijk seizoensgebonden te eten, hoeft er minder kasgroente verbouwd te worden. Op deze manier worden er minder broeikasgassen geproduceerd.

Denk aan de verpakking: Verpakkingen zijn vaak gemaakt van plastic en dus slecht voor het milieu. Je hoeft echter niet altijd in plastic verpakte producten te kopen, want je kunt ook groente en fruit onverpakt kopen. Producten zijn ook steeds vaker in ‘eco friendly packaging’ kopen, dit is ook een goed alternatief voor een plastic verpakking. Er worden hiervoor meer en meer opties gegeven, dus als je een verschil wilt maken: er zijn alternatieven voor milieuonvriendelijk plastic!